Groep 3

Welkom op de pagina van groep 3! 
Wij zitten met 22 kinderen in de klas en de leerkracht is juf Marlous. 
Juf Silke loopt op maandag en dinsdag stage bij ons in de klas. Afbeeldingsresultaat voor groep 3

Het nieuws van 6 juni 2018
Tijdens de IPC-werklessen zijn wij druk met kunst taak 1. Bij deze taak hebben we gekeken naar verschillende schilderijen met bloemen en insecten. Nu mogen wij aan deze schilderijen één ding veranderen; of de kleur of de bloemen/insecten. Bekijk het schilderij hieronder maar eens. De mestkevers lopen nu gewoon rond in de tuin! Als het schilderij af is dan bekijken we wat goed gelukt is en wat we de volgende keer anders zouden doen. Het nieuws van 30 mei 2018
Met de internationale taak van dit thema zijn we aan het doel 'Ik kan samenwerken als dat nodig is.' gaan werken! We hebben met de klas vijf regels opgesteld om goed samen te werken:
1. Maak samen een plan en overleg met elkaar. 
2. Ben lief voor de ander. 
3. Verdeel de taken. 
4. Vraag of het goed is wat je doet. 
5. Zeg wat de ander goed heeft gedaan. Geef een compliment. 
Met deze regels in gedachten zijn wij druk aan het werk gegaan. We zijn gaan kijken naar vlaggen van andere landen, waar zien we bloemen en insecten? En hier een compliment voor alle kinderen van groep 3! De regels volgen ging erg goed! Soms hebben we het werk even stilgelegd om samen successen te vieren op het gebied van samenwerken. Wij zijn trots op onszelf! Op naar de volgende keer samenwerken!

Het nieuws van 29 mei 2018
Het is tijd om zaadjes te planten! Alle kinderen die al een potje op school hebben, mochten een zaadje planten. We planten prachtige zonnebloemen en zijn nu al benieuwd wanneer het eerste plantje zich laat zien. Wordt vervolgd... 
Het nieuws van 22 mei 2018
De IPC-werklessen zijn begonnen. De komende weken gaat de fotomap van de IPC-werklessen zich vullen met allerlei foto's van kinderen die tijdens de werkles aan het werk zijn. Er zijn kinderen die in de tuin werken, kinderen die een terras aanleggen in de bouwplaats, kinderen die allerlei soorten bloemen tekenen en er wordt druk gewerkt achter de computer. Het nieuws van 16 mei 2018
Vandaag hebben de groepen 3 en 4 genoten van een geweldige muziekochtend. In groepjes hebben de kinderen kennisgemaakt met allerlei instrumenten. Zo hebben we blokfluit gespeeld, geprobeerd om muziek te maken op de saxofoon en samen een muziekstuk gemaakt met allerlei soorten klokkenspellen. Wij willen Concordia en alle vrijwilligers bedanken voor deze geweldige ochtend! Ook deze foto's zijn in het fotoalbum te vinden. 

         

Het nieuws van 15 mei 2018
Alle papa's en mama's weten het al hoor, wij hebben in groep 3 echt al veel woorden leren lezen. Vanaf kern 10 richten wij ons op het lezen van woorden met een open lettergreep: jaren, zomer en muren. Eind groep 3 wordt hiermee een start gemaakt en in groep 4 wordt dit verder ingeoefend. Ook thuis mag iedereen dit gaan oefenen. Veel plezier! 

Zie je één medeklinker (jager), dan heeft de letter /a/ de ruimte en spreek je de klinker /a/ uit als een lange klank /aa/. Zie je twee medeklinkers (bakker), dan zit de letter /a/ vast en spreek je deze dus uit als een /a/. 


Het nieuws van 14 mei 2018
YES! Het nieuwe IPC thema gaat beginnen! Nadat we heel veel over huizen en gebouwen geleerd hebben gaan we nu aan de slag met het thema Bloemen en Insecten. Voor deze start gaan wij op naar Natuurcentrum de Specht in Handel. Met een speurtocht zijn wij het natuurgebied in gegaan. En wauw! Wat hebben wij veel bloemen en insecten gezien. De foto's staan in het fotoalbum. Het nieuws van 18 april 2018
Vandaag is voor de papa's, mama's, opa's, oma's en alle anderen het werelddorp van 3 geopend! Al het werk dat wij dit thema gemaakt hebben staat in de klas tentoongesteld. Op de tafels hebben we ons werelddorp gemaakt. In ons werelddorp is een iglo, een wolkenkrabber, een woonboot en de Toren van Pisa te vinden. Alle foto's zijn in het fotoalbum te vinden. Het nieuws van 5 april 2018
Onderzoekers, zijn jullie er klaar voor?! Nou en of! De 22 onderzoekers van groep 3 zijn vandaag aan de slag gegaan met natuuronderwijs. Het bouwen van bruggen is een heel karwei, maar wat is nou eigenlijk een stevige brug? Dat gaan we testen! De brug moet 30 gram kunnen dragen. We richten ons op het doel: 'Ik kan met hulp onderzoek doen.' De hulp kwam van de juffen, maar ook van filmpjes op internet. Al met al hebben we veel tests gedaan en besproken wat goed én fout was. Het onderzoek gaat de komende weken nog verder, dan bekijken we of we ook met andere materialen stevige bruggen kunnen bouwen. Het nieuws van 3 april 2018
Elke maandag, dinsdag en donderdag is het tijd voor de IPC-werkles. Dat is bij veel kinderen favoriet. Vandaag hebben wij weer hard gewerkt en hieronder twee kunstwerken die gemaakt zijn. Buiten hebben we ontdekt dat het handig is om te bouwen met stokken die even lang zijn. Binnen is ontdekt dat het bouwen met vierkanten niet zo gemakkelijk is. Het bouwen met driehoeken is handiger. En tadaa! Hier het resultaat!

     


Het nieuws van 26 maart 2018
Het thema gebouwen is in volle gang! Alle kinderen hebben een schoenendoos meegenomen en daarvan mogen ze zelf een kamer maken. Hierbij staat de creativiteit van de kinderen centraal. Wat heb je nodig? Wat kan ik als leerkracht voor je halen? Wat mis je nog? Ieder kind heeft een eigen plan in zijn hoofd en wil dit zo goed mogelijk uitwerken. Het begin is al prachtig, maar over een aantal weken mag je binnenkomen want dan hebben de kamers echt vorm gekregen. Het doel van kunst is deze keer hetzelfde als de vorige unit: 'Ik kan een idee geven om mijn eigen werk te verbeteren.' Sommige kinderen geven tussendoor al aan dat ze iets de volgende keer anders zouden doen. Anderen evalueren op het eind op het werk. 

Het nieuws van 15 maart 2018
Vandaag hebben wij meegedaan aan de Wereldwijde Wiskunde Wedstrijd Kangoeroe! Groep 3 doet mee in de categorie WizFun. In tweetallen hebben we de opdrachten proberen op te lossen. Sommige waren gemakkelijk en anderen waren echt moeilijk. Het was wel erg leuk om mee te doen. En nu is het natuurlijk wachten op de antwoorden! Spannend! Zelf proberen? Kijk dan op http://www.w4kangoeroe.nl/kangoeroe/ en klik op oefenen. Succes!  

Het nieuws van 14 maart 2018
Yes! Het nieuwe thema van IPC is gestart! We gaan het de komende weken hebben over 'Gebouwen. Constructies.' Afgelopen dinsdag kwam juf Marlous met een prachtig kaartenhuis in de klas en daarna mocht iedereen zelf een een kaartenhuis proberen te maken. Tja.. Dat is toch best lastig! En daarna bleek dat de juf lijm gebruikt had! Vervolgens heeft iedereen snel een potje lijm gepakt en zijn we dit ook gaan proberen. En hier een aantal prachtige torens:

          

Het nieuws van 8 maart 2018
De kleding is klaar! Het is ons gelukt om de kleding helemaal af te maken en wij zijn super trots op het eindresultaat! Kijk in het fotoalbum voor alle stukken. 

            

Het nieuws van 7 maart 2018
Momenteel besteden wij aandacht aan Lentekriebels. De onderwerpen die we deze week bespreken zijn:
- Ik ben ik!
- Ik ben een jongen en ik ben een meisje.
- Prettige en niet prettige aanrakingen
- Mijn thuis
- Ik vind het fijn met jou

Het nieuws van 6 maart 2018
Deze week zijn wij druk met de afsluiting van het IPC-thema Kleding. Alle kinderen hebben een T-shirt gekregen en mogen daarvan zelf een nieuw kledingstuk maken. Daarbij mogen ze natuurlijk gebruik maken van alle dingen die ze dit thema geleerd hebben. We zien kinderen die een capuchon maken, kinderen die gaan weven met de kleding en kinderen die iets willen borduren op de kleding. Het is op die momenten een grote rommel in de klas, maar ook dat ruimen wij uiteraard op!

Op vrijdag laten we tijdens de Klimboomviering aan groep 1-2 onze kleding zien! Op donderdag en vrijdag na school mogen de ouders in de klas naar onze kleding en de leerwand komen kijken. Het nieuws van 26 februari 2018
Met maatschappelijke vorming zijn wij gaan kijken naar beschermende kleding bij beroepen en sporten. De een wist een bouwhelm te noemen en de ander wist een kniebeschermer te noemen. Zo hebben we met elkaar wel 20 woorden bedacht! Gijs kwam met het kogelvrij vest en Lana heeft de volgende dag een kogelvrij vest meegenomen. Dat willen wij allemaal wel zien natuurlijk! Een kogelvrij vest is echt zwaar!

     

Het nieuws van 21 februari 2017
Het is al een tijdje geleden dat er nieuws van groep 3 op de site heeft gestaan, maar groep 3 heeft zeker niet stilgezeten! Wij zijn druk in de week met het thema Kleding van IPC. We zijn gestart met het maken van kleding voor onze knuffels en dit is het resultaat:Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met borduren, weven, het weefgetouw en de Schotse ruit. 

     

     

Alle foto's staan op de site, bij het kopje fotoalbum. Veel kijkplezier!

Het nieuws van 21 december 2017
Wat een gezellige kerstdag hebben wij gehad! Iedereen heeft twee prachtige werkjes mogen maken en dat moeten we natuurlijk aan elkaar laten zien. Met een tentoonstelling konden we even goed elkaars werk bekijken. 

   

Het nieuws van 14 december 2017
Kern 5 is afgelopen en daar hoort natuurlijk een feestje bij! Alissa, Maartje en Dycke hebben ervoor gezorgd dat we dit groots gevierd hebben. Met z'n 3e hebben ze zelf een kleurplaat gemaakt voor de kinderen uit de klas en ook de diploma's zijn uitgedeeld door deze meiden. Al met al weer een gezellig feest! Het nieuws van 11 december 2017
Vandaag was het tijd voor het Boekenfeest van Tom, Jero en Bram! Zij hebben voor iedereen een cadeautje ingepakt, leuke liedjes uitgekozen en de klas mooi versierd. Hier een aantal foto's van de voorbereidingen. 

     


Het nieuws van 8 december 2017
We vieren nog meer feesten! Vandaag hebben Jill en Tijn Jacobs een echt gymfeest gehouden. De vlaggen hingen klaar, we mochten pakken wat wij graag wilde en hebben er een groot feest van gemaakt! 

     


Het nieuws van 1 december 2017
Met IPC hebben alle kinderen in twee of drietallen een feest georganiseerd. Dit met als doel het kunnen maken en invullen van een plan. Lieke en Pim mochten vandaag als eerste. Ze hebben een geweldig Sinterklaasfeest georganiseerd! Compleet met pietenkleding, sinterklaasmuziek en pepernoten. Het nieuws van 21 november 2017
Wij zijn op bezoek geweest bij het Kasteel van Sinterklaas! Bij het Kasteel zijn we door alle kamer gelopen en hebben we de bakkerij, de slaapkamer en de pakjeskamer gezien. Met als afsluiter natuurlijk de kamer van Sinterklaas! Met een mooi zakje pepernoten zijn we uiteindelijk weer richting huis gegaan. Al met al een super spannende, maar geweldige dag! De foto's staan op de site van de school, het kijken waard! 
Het nieuws van 16 november 2017
Wij zijn druk in de weer met allerlei feesten en vieringen. Deze feesten en vieringen kun je natuurlijk het beste bijhouden in een prachtige feestkalender. We hebben de maanden geleerd door middel van een maandenliedje en de afgelopen weken hebben wij ook voor elke maand een mooie pagina gemaakt. Als ze allemaal klaar zijn moeten ze natuurlijk op volgorde gelegd worden. Al zingend heeft iedereen de 12 maanden in de juiste volgorde weten te leggen. 
                  
                      

De komende weken gaan we de kalender verder invullen. Natuurlijk moeten de jaarfeesten in de kalender komen staan, maar ook de verjaardagen van papa/mama en andere familieleden. 

Het nieuws van 3 november 2017
Wij gaan naar het kasteel van Sinterklaas! En wel op dinsdag 21 november. Die dag mogen de kinderen brood meenemen naar school, we gaan namelijk tussen de middag naar het kasteel. We zijn gewoon om 15:30 uur uit. 

Het nieuws van 30 oktober 2017
Het nieuwe thema van IPC zijn we gestart met een super leuk feest! Het thema gaat dan ook over allerlei feesten en om te beginnen zijn we zelf feest gaan vieren. Een stiftenfeest omdat we vanaf nu ook met stiften mogen kleuren in groep 3. Na een heerlijke traktatie zijn we gaan dansen, zingen en hebben we allerlei spelletjes gedaan. We wachten nu in spanning af wat we dit thema allemaal gaan doen... 
Het nieuws van 9 oktober 2017
Met een thema dat gaat over verhalen wordt er natuurlijk veel voorgelezen in de klas! Er zijn allerlei mythen, legendes en fabels voorgelezen door ouders en een oma! Ook hebben we bezoek gehad van Trude van de Bibliotheek de Lage Beemden. Zij vertelde ons het verhaal over de 'Kusjeskrokodil'. Een jongen kon niet slapen, hij had allerlei dieren in zijn kamer rondspoken. Ook de kusjeskrokodil, maar het is helemaal niet erg als die in je kamer is! Dat is juist gezellig. Hoe de kusjeskrokodil eruit ziet van de voorkant weten wet niet, maar we hebben wel allemaal een idee. En dat idee hebben we op papier gezet! Al met al willen we iedereen bedanken voor het voorlezen! We hebben weer veel leuke en spannende verhalen gehoord!

     


Het nieuws van 27 september 2017
In de klas zijn wij druk bezig met het thema 'Mensen die verhalen vertellen. Mythen, legendes en fabels.' Zo hebben wij met aardrijkskunde een plattegrond gemaakt van een denkbeeldige mythe. Daarin kon van alles gebeuren! En een plattegrond is natuurlijk compleet met een legenda, dus ook die hebben wij aangevuld bij onze eigen tekeningen. Wil je de plattegronden zien? Ze hangen boven de computers op het leerplein! 

       

Het nieuws van 30 augustus 2017
We hebben een mooie start gemaakt met z'n alle in groep 3! Wauw, wat hebben we al veel met letters gedaan. Sinds vandaag hebben wij een echt letterwinkeltje in de klas. Iedereen mag daar letters komen kopen om woorden te maken! Woorden met nieuwe letters, maar ook woorden met letters die we al kennen.