Groep 4/5

Welkom op de pagina van groep 4/5
Onze groep bestaat dit jaar uit: 21 leerlingen.
Leerkrachten: Juffrouw Nicole en Juffrouw Marion 
Het nieuws van 15 maart 2018

Vandaag is in groep 4, 5 en 6 het nieuwe thema van I.P.C. geopend: Ontdekkingsreizigers en avonturiers.
De kinderen zijn met kompassen De Rips ingegaan om een ontdekkingstocht te lopen, waarbij ze onderweg allerlei foto's moesten zoeken.
Aan het einde van deze puzzeltocht ontvingen alle leerlingen een expeditie-diploma.
Het thema van deze periode loopt tot 20 april.

 
Kijk op onze fotopagina voor meer foto's van deze leuke tocht


Het nieuws van 9 maart 2018

Vandaag hebben we op feestelijke wijze het thema Samen leven afgesloten in groep 4,5 en 6.
Alle ouders en andere belangstellenden waren uitgenodigd voor een grote slottentoonstelling waarbij de kinderen de leerwanden konden laten zien aan iedereen.
Er hingen prachtige kunstwerken die de kinderen hadden gemaakt bij het vakgebied beeldende vorming en ook de leskisten bij het vakgebied geschiedenis die we bij het Noord-Brabants Museum hadden geleend waren te bezichtigen.
Er was een erg grote opkomst en als afsluiting werd er met de ouders en andere belangstellenden samen een geschiedenisquiz gespeeld, buiten op de speelplaats.

 

Voor meer foto's van deze drukke afsluiting, zie onze FOTOPAGINAHet nieuws van 22 februari 2018

Op 20 februari zijn de leerlingen van groep 4, 5 en 6 naar het Noordbrabants museum in 's-Hertogenbosch geweest.
De kinderen werden in het museum verdeeld in 3 groepen, die ieder 2 rondleidingen kregen en 1 workshop.

Het museumbezoek sloot nauw aan bij het thema van I.P.C. waarover we op dit moment aan het werken zijn: Samen leven.
De kinderen leerden tijdens het museumbezoek hoe de samenleving in Nederland eruit zag in de Middeleeuwen en in de Romeinse tijd.
Het doel van het museumbezoek was, dat de kinderen kunnen benoemen hoe de samenleving in de loop van onze geschiedenis is veranderd en wat deze veranderingen teweeg heeft gebracht.
Het museumbezoek was een eerste aanzet naar het bereiken van dit doel.

 

Gelukkige waren er ontzettend veel ouders, en zelfs één van de opa's die het mogelijk hebben gemaakt om de kinderen naar het museum te vervoeren. Vanuit het transferium net buiten 's-Hertogenbosch zijn we met de bus naar het museum gegaan.
Het was een heel avontuur!
We willen als school alle vervoerders/begeleiders bedanken voor de fijne begeleiding tijdens deze excursie.Tijdens een workshop in het medialab hebben de kinderen stop-motion filmpjes gemaakt over de Middeleeuwen en de Romeinse tijd.
Via de onderstaande link kunnen kinderen hun zelfgemaakte filmpjes bekijken. (LET OP.: de filmpjes zijn maar 2 weken zichtbaar op de pagina van het Noordbrabants museum)

 

Klik HIER voor de stop-motionfilmpjes

Voor meer foto's van deze leerzame excursie kunt u kijken op de fotopagina van groep 4/5 en 5/6.Nieuws van 19  februari 2018

Juf Marion heeft vandaag  de eerste boekenspreekbeurt gegeven. Zo konden alle kinderen ervaren wat de bedoeling is bij een boekenspreekbeurt en hoe je deze spreekbeurt "op kunt bouwen". De juf heeft verteld over het boek Gruwelijke rijmen van Roald Dahl. Zij had een grappig verhaal voorgelezen over Jacob en de bonenstaak en de kinderen konden hierbij zelf steeds het rijmwoord raden. Op de huiswerkpagina staan alle afspraken over de boekenspreekbeurt en de data waarop alle kinderen aan de beurt zijn. 

Nieuws van 9 februari 2018:

Wat hebben we vandaag een gezellige Carnavalsviering gehad! Tot 10 uur deden we spelletjes in de klas. Prins Bob, prinses Lynn , jeugdprins Luca,  jeugdprinses Janske,  jeugdvorstin Lisanne en jeugdnar Jeffrey kwamen op bezoek en we hebben samen de stoelendans gedaan!  Daarna begon de jeugdoptocht. Wat zag iedereen mooi uit en ook alle voertuigen waren supermooi versierd!
Tenslotte hebben we met de hele school  samen met de Streupers genoten van alle optredens en van het hossen tussendoor. Afgelopen week hebben we de huiswerkopdrachten over "voorzieningen in de Rips en andere gemeenten" aan elkaar gepresenteerd. Alle kinderen hebben hier thuis goed aan gewerkt. Complimenten daarvoor! Na de vakantie gaan we beginnen met boekspreekbeurten. De kinderen kunnen allemaal vast bedenken welk boek ze willen gaan presenteren. 
Maar eerst gaan we genieten van een welverdiende Carnavalsvakantie. Fijne vakantie allemaal. Alaaf! 

 

Nieuws van 26 januari 2018:

Wij hebben vandaag tijdens de Klimboomviering  een presentatie  gehouden van de spellen die te maken  hebben  met samenwerken. Tijdens de aardrijkskundelessen bij het IPC thema "samen leven"  hebben we geleerd over de functies  en kenmerken van de ruimtes in de schoolomgeving  en we hebben geleerd hoe we op "Google streetviews"  kunnen zoeken naar plaatsen in de Rips en omgeving. We hebben vandaag veel gepraat over voorzieningen die een gemeenschap nodig heeft. De kinderen hebben vragen gemaakt voor een interview  dat ze gaan afnemen bij een kennis of familielid die in een andere (grotere) plaats woont. Alle kinderen hebben als huiswerk de opdracht om het interview af te nemen en de antwoorden te verwerken in een overzicht. Op onze huiswerkpagina staat nog meer informatie over deze opdracht. Succes allemaal! 

   

Nieuws van 19 januari 2018:

Na de Kerstvakantie is Rik Jansen in onze klas begonnen in groep 5.  Rik deed meteen heel actief mee met alle activiteiten in de groep en het lijkt net of hij al jaren bij ons op school zit! Welkom op de Klimboom, Rik!
Op dit moment zijn we druk bezig met de Cito-toetsen. Hier wordt serieus en rustig aan gewerkt. Gelukkig hebben we ook genoeg tijd voor andere zaken! We zijn druk bezig met het nieuwe IPC thema: "Samen leven"! Bij de opening van dit thema hebben we in de gymzaal allerlei leuke spelletjes gedaan die te maken hebben met samenwerken. We gaan de komende tijd nog van alles leren over "samen leven" in de directe omgeving maak ook (inter)nationaal en in de geschiedenis.

 

Nieuws van 15 december 2017:

Zoals ieder jaar in december is het weer een gezellige tijd  in groep 4/5! We hebben genoten van de Sinterklaastijd en van alle mooie surprises die door de kinderen gemaakt zijn. Toen Sinterklaas het land uit was hebben we samen de kerstboom gezet.  
Ook deze periode hebben wij weer veel geleerd over het IPC thema Chocolade! We weten nu dat "faire trade" eerlijke handel betekent en waarom dat zo is. Verder hebben we geleerd wat de invloed van voeding is op onze tanden. Ook hebben we, onder begeleiding van een aantal moeders, zelf chocolade gemaakt. We mogen er nu alleen nog maar naar kijken en aan ruiken want we zijn eerst nog een mooie wikkel aan het maken bij onze chocolade. Aanstaande woensdag is de afsluiting van dit leuke en leerzame IPC project.

Wij willen graag de ouders en andere belangstellenden uitnodigen om aanstaande maandag of dinsdag, na schooltijd, even in onze klas te komen kijken naar onze IPC wand zodat ze kunnen zien wat wij in deze periode allemaal geleerd en gedaan hebben! 
Omdat we de IPC thema's vaak samen met groep 5/6 uitvoeren, staan sommige foto's in het album van groep 5/6. De foto's die in deze periode gemaakt zijn, zijn te bekijken via de volgende linkjes: Foto's december 2017, Tandentest Chocolade en Chocolade maken .

 

 
 
Nieuws van 24 november 2017:


We hebben de afgelopen weken weer veel geleerd over ons IPC thema: CHOCOLADE. We weten nu waar cacaobomen groeien en waar chocolade gemaakt wordt. Ook weten we veel over de geschiedenis van chocolade. We hebben interessante gastlessen gehad van juf Trude over het zoeken naar goede informatie in betrouwbare bronnen en van Ferry, de papa van Sem, die ons kwam vertellen over de Marsfabriek. Deze week zijn we begonnen met ons eigen ontwerp van een chocoladewikkel.
Ouders vragen ons regelmatig om tips hoe ze thuis met hun kinderen kunnen oefenen. Het computerprogramma MUISWERK geeft goede mogelijkheden. MUISWERK bestaat uit diverse lesmodules die allemaal een onderdeel van een vakgebied behandelen. Leerlingen beginnen met een toetsje, waarna ze heel gericht gaan oefenen met hun persoonlijke oefeningen onder de knop 'Jouw oefeningen'. De toetsen moeten op school gemaakt worden. In onze groep krijgen de kinderen, tijdens het werken aan de weektaak, de tijd om te werken  aan toetsen en persoonlijke oefeningen. De kinderen kunnen thuis, naar behoefte, verder gaan met hun persoonlijk oefenprogramma.

Nieuws van 10 november:

Na een hele interessante les van juf Trude en juf Femke afgelopen maandag, over het opzoeken van informatie over chocolade, zijn de kinderen de wereldwijde route van chocolade in kaart aan het brengen. Bij de vakgebieden aardrijkskunde en geschiedenis zijn ze verschillende onderzoeksvragen aan het beantwoorden. Ze gebruiken hierbij veel verschillende bronnen, zoals kaarten, atlassen, boeken en het internet.
Deze week hebben we lotjes getrokken voor Sinterklaas. Alle kinderen gaan een mooie surprise maken voor elkaar. Omdat het veel werk is om een mooie surprise te maken hebben de kinderen deze week geen huiswerk!
Vandaag hebben we afscheid genomen van juf Romy. Ze heeft 2 weken een snuffelstage gelopen in onze klas. Wij vonden het heel leuk dat zij bij ons was want ze heeft ons goed geholpen!

 
 
Nieuws van 1 november:

Gisteren zijn we in groep 4-5 en groep 5-6 gestart met het nieuwe IPC thema: CHOCOLADE! We hebben veel proefjes uitgevoerd en onderzoek gedaan naar de verschillende smaken chocolade, het verschil  dat chocolade maakt wanneer je het in je mond stopt in vergelijking met ander snoepgoed, we weten nu hoe het aanvoelt, hoe het ruikt en natuurlijk ook hoe het proeft! Kijk maar eens in ons fotoalbum!
De komende weken gaan we hier nog veel meer over leren!Verder staat er weer nieuw huiswerk klaar voor groep 5. Voor de kinderen van groep 4 die het leuk vinden, staan er ook doelen klaar! Succes en veel oefenplezier!

Nieuws van 10 oktober

Vandaag en gisteren zijn de kinderen van groep 4,5 en 6 in twee gemengde groepen aan de slag gegaan met 1 opdracht van het I.P.C. voor kunstzinnige vorming en 1 opdracht voor natuur.
Bij kunstzinnige vorming hebben de kinderen geleerd om uit natuurlijke materialen zoals eigeel, koffie, fijngesneden paprika, bietjes en kerriepoeder, zelf verf te maken. Met deze verf hebben zij aardlagen geschilderd op grote vellen papier.

   

De andere groep leerlingen is aan de slag gegaan bij de vijver bij de brandweerkazerne in De Rips.
Zij hebben daar habitats van waterdiertjes onderzocht.
Met schepnetten hebben ze veel verschillende waterdiertjes uit de vijver geschept en bekeken.
Met determineertabellen hebben ze steeds geprobeerd te achterhalen welke diertjes ze hadden gevonden.
Er werden verschillende diertjes ontdekt, zoals de geelgerande waterkever, schrijvertjes, ruggezwemmertjes, bloedzuigers en zelfs twee kikkers. 
Klik HIER voor de foto's van deze activiteit.


Nieuws van 7 oktober

​​​Vandaag mochten alle kinderen verkleed als een boekfiguur naar school komen vanwege de opening van Kinderboekenweek met het thema: Gruwelijk eng! De kinderen hadden ook allemaal het leesboek van  hun favoriete gruwelijk enge boekfiguur meegenomen. Twee kinderen hadden zelf een eigen griezelboek geschreven!  De kinderen hebben in de klas verteld waarom ze voor dit boek gekozen hadden en waarom dit boek zo griezelig /spannend / mooi is. Alle kinderen zijn vandaag ook begonnen met het schrijven van een gruwelijk eng griezelverhaal.  Het was een leuke maar ook  gruwelijk enge ochtend in groep 4/5a!

 
 

Voor meer foto's:  zie  Fotoalbum!

Nieuws van 27 september

Vandaag zijn de kinderen van groep 4/5 samen met de kinderen van groep 5/6 een habitatwandeling gaan maken op de Stippelberg onder begeleiding van natuurgidsen van het I.V.N..
De kinderen hebben gezocht in het bos naar woon- en leefplekken van dieren, planten en paddenstoelen.
We willen de hulpouders van groep 4-5-6 bedanken voor het meefietsen en begeleiden van de groepjes en natuurlijk willen we de I.V.N.-gidsen heel erg bedanken voor alle interessante rondleidingen door het bos.
De kinderen hebben ontzettend genoten en héél erg veel geleerd over de habitats die in de bossen bij De Rips voorkomen!

 

Voor meer foto's: KLIK HIER

Nieuws van 22 september

Het gaat goed in groep 4/5! Er is een leuke sfeer in de groep en er wordt heel hard gewerkt! Tijdens de IPC lessen bij het thema: Woon jij in de buurt? hebben we bij het vak aardrijkskunde veel geleerd over kaarten. We hebben op de kaart van de Rips gekeken waar alle kinderen uit onze groep wonen, en op de kaart van Nederland hebben we gekeken waar onze familieleden wonen. We hebben op de wereldkaart uitgezocht welke klimaten er allemaal zijn op de wereld en wat de kenmerken zijn die bij de klimaten horen. In ieder klimaat wonen andere soorten dieren. In de Klimboomviering hebben we hierover verteld en we hebben laten zien welke dieren er in de verschillende klimaten wonen.  Bij de technieklessen hebben we huisjes gebouwd.  In het fotoalbum van onze groep staan nog meer foto's van deze leuke activiteiten. 
Attentie: De kinderen van groep 5a zijn  begonnen met huiswerk! Op de huiswerkpagina van onze groep staat altijd de laatste informatie over dit huiswerk!

 
 


Nieuws van 8 september

Wij zijn deze week gestart met het nieuwe IPC thema: Woon jij in de buurt? Woensdag hebben we dit thema geopend met een hele leuke activiteit! We hebben hutten gebouwd in het bos. Het was leuk om te zien hoe goed alle groepjes konden samenwerken!

 
 
Wil je nog meer foto's zien? Kijk dan snel in ons fotoalbum!

Nieuws van 1 september

Wat hebben wij  deze week een fijn start gehad met de nieuwe groep 4/5! Het was al meteen supergezellig in de groep en we hebben ook al heel hard gewerkt! De kinderen van groep 4 mochten voor het eerst op de snappet  werken. Dat vonden ze best spannend maar gelukkig ging het bij iedereen erg goed. Natuurlijk hebben we ook leuke dingen gedaan. We hebben 3 verjaardagen gevierd en we hebben getekend en geknutseld. We zijn nog bezig met onze boekenleggers en we hebben samen ook een mooi kunstwerk gemaakt voor in de klas.  Ook hebben we gesproken over alle goede eigenschappen die binnen onze groep aanwezig zijn. Veel kinderen zijn heel opgewekt, anderen zijn heel sociaal of juist heel behulpzaam. We hebben ook heel veel talenten binnen de groep. Sommige kinderen zijn heel muzikaal, anderen zijn heel sportief of juist creatief. Zo heeft iedereen zijn eigen kwaliteiten waar we allemaal samen van kunnen genieten en van kunnen leren. Op de poster kun je zien welke goede eigenschappen en talenten we allemaal binnen onze groep ontdekt hebben.

25 augustus 2017:
Wat een feest dat we bijna weer gaan beginnen! We kijken er naar uit om jullie allemaal weer te zien.  Tot maandag!