Groep 7/8

Welkom op de pagina van groep 7/8
Onze groep bestaat dit jaar uit 32 leerlingen
Leerkrachten: Juf Janneke en Juf Helga 

Musical 2018
A.s. donderdag en vrijdag is het zover! Groep 7-8 gaat schitteren in de musical 'Bende op de camping'! Ze hebben maanden geoefend en hebben er heel veel zin in om deze musical aan het grote publiek te laten zien. Wij wensen hen heel veel succes! Kom allemaal kijken op donderdag 28 en vrijdag 29 juni om 19.00u in D'n Eik!

Nieuw thema IPC
Maandag 14 mei vond het STARTPUNT plaats van ons nieuwe thema van IPC. We begonnen met een spel waarin 6 verschillende, denkbeeldige landen handel moesten drijven met elkaar. Ze mochten exportgoederen ruilen tegen importgoederen. Het land met de meeste en juiste importgoederen had uiteindelijk gewonnen. Er werd volop en enthousiast gehandeld! Een mooi begin van ons nieuwe thema:
De wijde wereld - Wereldhandel en globalisering


Leerzame ochtend over identiteit en groepsdruk
Op woensdag 9 mei kwamen 2 jongerenwerkers van de LEV groep gemeente Gemert-Bakel langs in groep 7 / 8 om het met de klas over identiteit en groepsdruk te hebben.
Vic en Iris hadden een actief programma in elkaar gezet, waarbij de kinderen vooral bewegend bezig waren. Centraal stonden de vragen: Wie ben ik? Wat wil ik? en Wat wil ik niet? Verder kwam ter sprake welke activiteiten er georganiseerd worden door jongerencentrum de Bunker en met welke vragen jongeren terecht kunnen bij jongerenwerk. De kinderen hebben vol enthousiasme, open en vol respect naar elkaar toe, meegedaan met het programma.


Musical
Ja ja....het einde van het schooljaar komt langzaamaan in zicht en daar hoort dan natuurlijk ook een spectaculaire afscheidsmusical bij. Groep 7-8 heeft inmiddels een hele leuke musical uitgekozen en nog vóór de meivakantie zullen ze allemaal hun rol gekozen hebben, zodat ze flink kunnen oefenen in de meivakantie. Wij hebben er zin in!

Verkeersexamen 2018
Op donderdag 5 april hebben de kinderen van groep 7-8 het theoretisch verkeersexamen afgelegd en op vrijdag 6 april het praktisch verkeersexamen. Alle leerlingen die deze examens afgelegd hebben, zijn geslaagd en inmiddels in het bezit van hun verkeersdiploma! Gefeliciteerd allemaal!


Whatshappy
De klas heeft afspraken gemaakt over het gebruik van Whatsapp. We hopen dat iedereen daardoor WhatsHappy is! :) 


IPC
We zijn weer met een nieuw thema begonnen namelijk opgroeien! De leerlingen leren wat er gebeurt met hun lichaam als ze opgroeien en welke verschillen en overeenkomsten er zijn tussen jongens en meisjes. 

Verkeer
Op donderdag 5 april maken de leerlingen het theoretische verkeersexamen. Op 6 april gaan ze het geleerde in de praktijk brengen met het praktisch verkeersexamen te Bakel. Iedereen heel veel succes gewenst!


Verkeer
De leerlingen van groep 7/8 zijn druk aan het oefenen voor het verkeersexamen in april. Voor het praktisch verkeersexamen zit eerst nog een theoretisch verkeersexamen. Ook wordt in maart de fiets nog gekeurd!  De komende weken krijgen ze verkeer ook op als huiswerk. Ze oefenen bijvoorbeeld de borden en de regels. Veel succes met oefenen! 

Voorleeswedstrijd
Vandaag zijn we op de fiets naar De Eendracht in Gemert gegaan om Kim aan te moedigen. Zij had de voorrondes in de klas en de rondes tijdens de vieringen gewonnen. Kim las als vijfde voor en heeft het heel erg goed gedaan. De zaal moest zelfs lachen om de grapjes die ze voorlas :). Helaas heeft Kim niet gewonnen, maar ze blijft wel onze winnaar!  

Afscheid Juf Silke
Vandaag, dinsdag 23 januari, was de laatste stagedag van Juf Silke bij ons in de groep. We hebben het erg fijn gehad met haar. We hebben veel gelachen en veel geleerd van haar. We willen haar bedanken voor de fijne tijd en veel succes wensen in de volgende groep, we zullen haar missen!

Startpunt IPC thema NEDERLAND WORDT NEDERLAND
We zijn gestart! Ons nieuwe thema 'NEDERLAND WORDT NEDERLAND' is feestelijk geopend met kinderen die allemaal verkleed waren in rood-wit-blauwe of oranje kleding! De kinderen gaan aan de hand van deze unit leren hoe Nederland, met zijn huidige landsgrenzen, tot stand is gekomen, en welke historische personen en gebeurtenissen een belangrijke rol hebben gespeeld in dit ontstaansproces. De kinderen gaan samen onderzoek doen naar en alles te weten komen over de geschiedenis van ons land én om er ten slotte achter te komen dat Nederland er pas sinds 1839 zo uitziet als nu!

Nieuw begin van het jaar... 
Hierbij willen wij iedereen alvast hele fijne feestdagen toewensen. GENIET samen van de kerstdagen, de jaarwisseling en van de welverdiende vakantie! Wij zien iedereen heel graag in goede gezondheid in het nieuwe jaar weer terug!

Onze plaats in de ruimte
Wij sluiten ons IPC thema deze week af. We hebben ontzettend veel geleerd en gedaan. We hebben o.a.  de afstanden, de groottes en plaatsen van verschillende planeten onderzocht, we hebben maanlandschappen getekend met houtskool,  we hebben aliens getekend waarbij we gelet hebben op de bijpassende kleur van hun emotie/gevoel, we hebben grondonderzoek uitgevoerd en verschillende zandsoorten onderzocht, we hebben onderzocht hoe het leven op een ruimtestation is en we hebben een bezoek gebracht aan de Sterrenwacht in Asten. Wij willen alle ouders bedanken die dit thema mede tot een succes hebben gebracht!


Voorleeswedstrijd
Op donderdag 22 februari doet onze klas mee aan de voorleeswedstrijd in de Eendracht. Om de voorleeskampioen van onze school te kiezen zijn er in de klas verschillende voorrondes geweest. Uiteindelijk zijn er 4 leerlingen over gebleven. Zij mochten tijdens de Klimboomviering van 17 november hun voorleestalent laten horen aan de rest van de school. Kim is uiteindelijk de winnaar van onze school geworden en gaat ons vertegenwoordigen in de Eendracht. Goed gedaan en veel succes!

Nieuw thema IPC
We zijn gestart! De missie van groep 7-8 was vanmiddag: bouw een raket die vitale voorraden vanaf de aarde naar een ruimtestation transporteert met o.a. een koord, ballonnen en rietjes. Er werd volop geëxperimenteerd tijdens het startpunt van ons nieuwe thema: Onze plaats in de ruimte!

Spreekbeurt Loes
Op maandag 30 oktober gaf Loes een interessante spreekbeurt over haar beperkte zicht. Nadat ze ons wat meer verteld had over haar eigen ervaringen en nadat ze vele vragen van leerlingen beantwoord had, liet ze alle kinderen d.m.v. speciale brillen zélf eens ervaren hoe het is om te lezen, schrijven, spelen met beperkt zicht. Nou....dat viel dus niet mee! De kinderen hebben zelf ervaren hoe moeilijk dit soms kan zijn en daardoor is het respect dat we voor Loes hadden alleen nog maar gegroeid! Super knap van jou, Loes!


HALT les 
Vandaag hebben de leerlingen een les van Halt over groepsdruk gehad. We hebben geleerd wat groepsdruk nu precies is en wat de negatieve en positieve kanten van groepsdruk zijn. Door middel van een quiz hebben de leerlingen dit zelf ervaren. Het is belangrijk dat de leerlingen zich bewust zijn van groepsdruk. Ook in gesprekken op school komt dit onderwerp regelmatig terug. van Gogh museum
Vandaag zijn wij als afsluiting van ons IPC thema naar het van Gogh museum in Nuenen geweest. De leerlingen zijn door middel van een speurtocht in het museum en een rondleiding buiten meer te weten gekomen over het leven van Vincent van Gogh. Van de gidsen kregen we terug dat de leerlingen heel betrokken waren. Een mooi compliment waar we zeker trots op zijn. Morgen in de klas evalueren en reflecteren we het thema. Klik hier voor de foto's van het bezoek.


Huiswerk
Vanaf maandag 2 oktober krijgen de leerlingen elke week huiswerk. De leerlingen krijgen huiswerk op maat. Dat wil zeggen dat we verschillende huiswerkgroepjes hebben en dat de leerlingen n.a.v. de resultaten in een huiswerk groepje zitten. We hebben huiswerk groepjes rekenen, spelling, Engels en begrijpend lezen. Het is belangrijk dat de leerlingen hun agenda elke dag mee naar school en weer mee naar huis nemen. 

IPC 
Als afsluiting van onze IPC unit gaan de leerlingen van groep 7/8 donderdagochtend 12 oktober naar het van Gogh museum in Nuenen. Tijdens dit bezoek hopen we nog meer te leren over hoe kunstenaars de wereld zien. Daarnaast hopen we meer te leren over de achtergrond van Vincent van Gogh. 

KAMP 
We hebben drie ontzettende leuke dagen gehad. We zijn wezen zwemmen, paintballen en hebben spellen in het bos gedaan. Door al deze activiteiten en het kampvuur gesprek hebben we elkaar als groep beter leren kennen. Dat gaat ons zeker helpen dit schooljaar! Klik hier voor de foto's 

KAMP !
Het thema van het kamp is bekend namelijk EXPEDITIE ROBINSON. De leerlingen zijn verdeeld over 3 fictieve kampen namelijk hemel, aarde en hel. Tijdens het kamp zullen de leerlingen in deze drie teams verschillende proeven doen. Aan het eind van het kamp is bekend welk kamp de winnaar is  van Klimboom Expeditie Robinson 2017. 
Digikeuzebord 
Op dinsdag, donderdag en vrijdag werken we in groep 7/8 met het digikeuzebord. Dat betekent dat de leerlingen tijdens de inloop een taakje op het bord kiezen en hiermee aan de slag gaan. De taken op het bord wisselen elkaar af met spelvormen, werkbladen en computeropdrachten. Ook proberen we taken te koppelen aan het thema van IPC.  Elke dag staat een ander vak centraal. Op dinsdag lezen, op donderdag rekenen en op vrijdag taal. Het werken aan het digikeuzebord doen we tot ongeveer 8.45 uur. 

Nieuw thema IPC
Afgelopen maandag 4 september zijn we gestart met ons nieuwe thema van IPC: KUNST - Zo zien zij de wereld.
Mede dankzij de medewerking van de ouders van groep 7-8 werd dit thema succesvol gestart. Ouders hadden (zonder dat hun kind hier iets vanaf wist) een kunstwerk van thuis op school ingeleverd. Deze kunstwerken lagen bij het startpunt allemaal onder een doek verstopt. Marijke Liefting (Kunstcoach) leidde het eerste spel. Telkens mocht een ander kind een kunstwerk onder het doek uit halen en dit beschrijven. De kinderen in de klas moesten dit vervolgens a.d.h.v. deze beschrijving proberen te tekenen (zonder dat ze het gezien hadden).
De eindopdracht was als volgt: de kinderen mochten als het ware 'in een kunstwerk naar keuze kruipen' en vervolgens een verhaal schrijven over wat ze mee zouden maken wanneer ze 'in' dit kunstwerk waren of wanneer ze zélf het kunstwerk zouden zijn. Eén ding werd duidelijk: sommige kinderen hebben fantasie genoeg!

Kamp 

Van woensdag 27 t/m vrijdag 29 september gaat groep 7/8 op kamp. Waar we naar toe gaan en wat het thema van dit jaar is, houden we nog even geheim :)